Rižino brašno u domaćoj izradi

Ima već pola godine kako se spremam napraviti rižino brašno. Ne zato što baš ga moram praviti, već zbog toga što ga nigdje ne mogu naći. U većim hipermarketima na odjelima zdrave hrane ima rižino mlijeko u prahu, sa milion okusa, a kako ne znam način proizvodnje tog mlijeka, ne usudim se iskoristiti ga za ono što slijedi u nekom od narednih postova.

Zato, dala sam si zadatak da malo pretražim po Netu i našla i više nego dovoljno recepata za rižino brašno. E, a kada čovjek ima toliko izbora nađe se u neobranom grožđu. Koji recept izabrati? Kako znati da je to baš Taj recept za ono što meni treba? 🙂

DSCN7267

Bacih oko na par njih i izvukla sam ono što sam mislila da izvučem.

Rezultat te miksture je slijedeći…

Potrebno

  • 2 šolje (od 250 ml), bijele riže okruglog zrna
  • voda
  • blender ili multipraktik (ovdje blender)
  • malo strpljenja

Postupak

Očisćenu rižu staviti u šerpu, naliti mlakom vodom i dobro isprati rižu. Ponoviti još jednom. Opranu rižu ocijediti i rasporediti je na krpu da se osuši. Ja sam uzela jedan poslužavnik, prekrila ga krpom i na krpi stavila rižu u tankom sloju. Poslužavnik sam stavila iznad radijatora da se riža osuši. Znači, riža mora biti suha. Ja sam je ostavila 24 sata, povremeno rukom miješajući rižu, da se što brže i bolje osuši.

DSCN7221

Osušenu rižu staviti u blender ili u multipraktik i samljeti je da bude kao prah šećer. Da bi se to postiglo, potrebno je rižu mljeti u manjim količinama. Samljevenu rižu prosijati sitom sa kojim prosijavate brašno, a krupnije ostatke ponovo ubaciti u blender i samljeti ih. Brašno skladirati u papirnu vrećicu i držati tamo gdje držite i ostala brašna, na tamnom, suhom i prozračnom mjestu.

DSCN7271

Pod prstima podsjeća na oštro brašno. Fino je, bijelo i sitno, iako na slikama djeluje da je krupnije mljeveno.

Ovo brašno se najčešće koristi za izradu rižinih rezanaca i za još mnogo vrsta jela iz indijske kuhinje.  Takođe, odlična je namirnica i za osobe koje boluju od celijakije, jer ne sadrži gluten.

A šta ću ja spremiti s njim? Molim za samo malo strpljenja, vrijedi čekati! 🙂

Advertisements