Ролатчиња со кисела зелка и сушени домати/Sauerkraut and dried tomatoes rolls

Многу сакам вакви полнети теста. Филовите се различни, во зависност од сезоната и годишните времиња. Зимно време, примат секогаш има киселата зелка, но уште повеќе сушените домати со лук и провансалски тревки, кои обилно ги „давам„ во сериозна количина маслиново масло.

Се прават едноставно, вкусни се и меки како памук.

Потребно

За тестото

  • 500 гр меко брашно
  • 1 јајце
  • 1 лажиче сол
  • 2 лажички шеќер
  • 3 супени лажици масло
  • 1 кесичка сув квасец
  • 1 кесичка прашак за пециво
  • 1 супена лажица оцет
  • 250 мл млако млеко
  • 250 мл млака вода

За полнење

  • кисела зелка
  • 1 лажица масло
  • црн пипер
  • ким
  • сушени домати во маслиново масло
  • сусам

Замесете ги сите состојки во еластично тесто, формирајте го во топка и оставете го на топло додека двојно не го зголеми волуменот. За тоа време, пропржете ја зелката на малку масло за готвење и оставете ја да се излади. Сушените домати исечкајте ги ситно.

Стасаното тесто поделете го на две топки. Секоја топка истенчете ја со оклагија, распоредете го филот и замотајте ја како ролат. Сечете дебели парчиња и редете ги вертикално во тавче обложено со хартија за печење.

Покријте ги со крпа и оставете ги да нараснат. Пред печењето премачкајте ги со малку масло и ставете ким на ролатчињата со зелка и сусам на ролатчињата со домати. Печете во загреана рерна на 200 Ц, додека не поруменат.

Од ролатот со домати ми остана едно парче, го истенчив со оклагија во облик на палачинка и го испеков на врела сува тава. Повкусно тесто, не знам кога сум пробала!

Sauerkraut and dried tomatoes rolls

I love this stuffed pastries so much! Fillings are different, depending on the seasons. In winter time, primate always have sauerkraut, but also dried tomatoes with garlic and Provencal herbs, which I am generously “drowning” into a serious amount of olive oil.

The preparation is simple, and they are delicious and soft as cotton.

Ingredients

For the dough

500 g of wheat all purpose flour
1 egg
1 tsp salt
2 teaspoons of sugar
3 tablespoons oil
7 gr of dry yeast
10 gr of baking powder
1 tablespoon cider vinegar
250 ml of lukewarm milk
250 ml lukewarm water

For the filling

  • sauerkraut
  • 1 tablespoon oil
  • black pepper
  • caraway seeds

and

  • dried tomatoes in olive oil
  • sesame

Mix all the ingredients into an elastic dough, form it in a ball and leave it on a warm place until it doubles the volume. During this time, saute the sauerkraut on a tbsp cooking oil and set aside to cool down. Finely chop the dried tomatoes. 

Split the dough into two balls. Thin each ball with rolling pin, spread the filling and roll it as a swiss roll. Cut thick pieces and place them vertically in a baking tray coated with parchment paper. Cover the tray with a cloth and allow them to become double. Before baking, put some oil over the rolls and sprinkle caraway seeds on rolls with sauerkraut and sesame on tomato rolls. Bake in a preheated oven at 200 C until they become golden brown.

I had a leftover of one piece of tomato roll, so I thinned it with a roller pin in the shape of a pancake, and baked it on a hot dry pot. I have never taste so delicious pastry before! Heaven!

Advertisements

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s