Мини ќофтенца во сос од домати/Mini meatballs in a tomato sauce

Хелоууу, некој реши да и се врати на старата љубов, блогирањето. Ме немаше долго време, не дека лешкарев, ама некако ми спласна желбата за готвење и фотографирање минатата година… Но, добро рекле, стара љубав заборава нема па така, одлучив да си се вратам на двете љубови, готвењето и фотографирањето. Нема секогаш да фоткам со фотоапарат, но тоа дефинитивно нема да ја намали убавината на она што ќе биде прикажано овде. Па, да им се вратиме на корените со ова прекрасно и мошне едноставно јадење.

Ако не ги изедете ќофтенцата додека ги пржите, оваа количина солидно може да биде оброк за тројца. Ако не можете да дочекате да се доврши јадењето, ќе имате оброк за двајца…

Потребно

За ќофтенцата

  • 150 мешано мелено месо (јунешко и свинско)
  • 1 јајце
  • 1 помала главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • 5 кафени лажички презла
  • 1 кафена лажичка лут буковец
  • 2 кафени лажички сув зачин
  • на врв на лажичка, црн бибер
  • на врв на лажичка, цимет

За сосот

  • 400 гр пелат од конзерва
  • 200 мл вода
  • 2 чешниња лук
  • 1 средно голема главица кромид
  • 3 супени лажици  маслиново масло
  • црн пипер и сол по вкус
  • прстофат шеќер
  • 1 супена лажица сладок Barbecue сос
  • суво оригано по вкус

Подготовка

Во сад ставете го месото, јајцето, ренданите кромид и лук, презлата и сите зачини и добро измешајте. Смесата ставете ја во сад со капак и оставете ја во фрижидер, додека го подготвувате сосот.

All-focus

За подготовка на доматниот сос, издробете ги пелатите со рака, не ги сечкајте, нека бидат грубо изгмечени. Во сад, на загреано маслиново масло испржете го ситно сецканиот кромид. Штом ќе пожолти, додадете го лукот и кратко пропржете, внимавајќи да не ви загори, затоа што после ќе горчи. Веднаш додадете го пелатот и водата. Ставете ги шеќерот, солта, црниот пипер и ориганото и оставете да проврие. Ќе биде многу течно, но без грижа, ќе се згусне подоцна.

za blog

Штом ќе зоврие, тргнете го на страна и во тава ставете масло да се загрее. Од смесата од меленото месо, направете малечки топчиња, со големина на костен. Од целата смеса, мене ми излегоа 20 топчиња со приближно иста големина. Топчињата пржете ги во врело масло додека да поруменат и веднаш ставајте ги во садот со сосот од домати.

za blog1

Кога сите топчиња се пржени и се во садот, вратете го истиот на рингла и оставете го да крчка на умерена јачина, вкупно 20 минути, со често мешање и полупокриено со капак. Сега веќе ќе добиете густ сос и сочни, меки ќофтенца.

All-focus

 

Како прилог, послужете со тестенини или со варена палента, како бекап варијанта иако мене највеќе ми се допаѓаат со шпагети.

И толку! 🙂

Mini meatballs in a tomato sauce

Helloooo, someone finally decided to return to its old love, food blogging. Its been a long time since I had post something… not that I had been lazy but somehow my desire for cooking and photography was drop down to the bottom last year due to some personal issues… But, they said that you can’t forget the first love, so I decided to go back to both of my loves, cooking and photography. I will not always put photos from a photo camera, but it won’t minimize the beauty of what will be shown here. So, let’s go back to the roots with this wonderful and very simple dish.

If you don’t eat the meatballs while you are frying them, this quantity can be solidly be a meal for three. If you can’t wait to finish it up, you will have a meal for two 🙂 …

Ingredients

For the meatballs

  • 150 mixed minced meat (beef and pork)
  • 1 medium size egg
  • 1 smaller yellow onion
  • 2 cloves of garlic
  • 5 teaspoons of dried bread crumbs
  • 1 teaspoon of dried chili flakes
  • 2 teaspoons of dried vegetable mix
  • on top of teaspoon, grinded black pepper
  • a pinch of grinded cinnamon

For tomato sauce

  • 400 g of caned peeled tomatoes
  • 200 ml of water
  • 2 cloves of garlic
  • 1 medium yellow onion
  • 3 tablespoons olive oil
  • black pepper and salt to taste
  • a pinch of sugar
  • 1 tablespoon sweet Barbecue sauce
  • dry oregano to taste

Preparation

Place the meat, egg, grated onion and garlic, bread crumbs and all spices in a bowl and mix them well. Place the mixture in a dish with a lid and leave it in the refrigerator while preparing the sauce.

All-focus
All-focus

For the preparation of the tomato sauce, smash the tomatoes by hand, don’t cut them, let them be roughly crushed. In a pot on a heated olive oil, fry the finely chopped onion. As soon as it turns golden, add chopped garlic and stir well. Immediately add crushed tomatoes and water. Put sugar, salt, pepper and oregano and let it boil. It will be very “watery”, but without worries, it will become thick later.

za blog

As soon as it boils, put it on the side and start to prepare meatballs. In the pan, put the oil to become hot. From the mixture of minced meat, make small balls, in the size of a chestnut. From the whole mixture, I got 20 balls of approximately the same size. Carefully fry the meatballs until they become golden brown and immediately place them in the pot with tomato sauce.

za blog1

Now, return the pot with the sauce and fried meatballs on the stove, and leave it to simmer for 20 minutes on a moderate heat, with frequent stirring and with a half-covered lid. Now you will get a thick sauce and juicy, soft and delicious meatballs.

All-focus
All-focus

I usually served them with pasta, like spaghetti. But you can served them with polenta as Plan B.

All-focus

And, that’s it! 🙂

 

 

Advertisements

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s