Бургери од тиквички и козјо сирење/Burgeri od tikvica i kozjeg sira

Здраво другари! 🙂 Со пролетта, некако му се вратив и јас на блогов, кој што од одредени причини, животни околности и ситуации беше неактивен нешто повеќе од една година. Не дека немаше желба да се пишува и фотка, но се некако беше во втор план…

Камбекот го почнувам со овие фантастични бургерчиња од тиквички и козјо сирење, мојот апсолутен фаворит за време на две годишни времиња, пролет и лето. Не се баш многу лесни за јадење, но не седнуваат тешко на желудникот како месните варијанти. Во комбинација со освежувачка салата, чинат совршен спој и вистински галеж за секое непце. Денес, бургериве ги комбинирав со салата од рендан морков, во кој додадов малку млад кромид и суво грозје. Ја зачинив со сол, бибер, јаболков оцет и маслиново масло. Одличен баланс на вкусови! 🙂

IMG_7395

Потребно:

  • 3 средно големи тиквички
  • 3 страка млад кромид
  • 3 чешниња лук
  • 1 цело јајце и една белка
  • 100 гр издробено козјо сирење
  • 80-100 гр лебни трошки (презла)
  • сув зачин по вкус
  • мелен бибер по вкус
  • оригано по вкус
  • 1 лажица масло
  • 3-4 лажици масло, за пржење на бургерите

Прво се рендаат тиквичките на покрупната страна на рендето, се додава сув зачин, се промешуваат и се оставаат најмалку половина час, да пуштат вода и да омекнат. Во меѓувреме, кромидот и лукот се сечкаат ситно и се пржат додека не омекнат. Тиквичките добро се цедат од водата која што ја пуштиле и се ставаат во подлабок сад. Им се додаваат сите состојки и добро се меша, за да се изедначи смесата. Кога се додаваат лебните трошки, се внимава да не бидат ни премалку (формата ќе се изгуби во печењето и ќе се распаѓаат), ниту премногу, бидејќи ќе се добие песоклива, сува смеса и тешко ќе можат да се формираат бургерите.

Вака подготвената смеса се покрива со прозирна фолија и се остава во фрижидер еден час, за да може сите вкусови да се хомогенизираат.

Потоа, во тава со дно кое не лепи, се ставаат две лажици масло и се загрева на средно јака температура. Со рака се формираат бургери дебели колку еден прст и се пржат во тавата додека не поруменат, па се превртуваат од другата страна.

Бидејќи не пливаат во масло, нема потреба да се ставаат на хартиени салфетки, за да се упие вишокот на маснотија.

Можат да се јадат топли, млаки и ладни. Јас највеќе ги сакам кога се ладни, бидејќи така сите вкусови и ароми ми се некако поизбалансирани.

Можат да преноќат во фрижидер, завиткани во проѕирна, пластична фолија.

==============================================================

Potrebno:

  • 3 srednje velike tikvice
  • 3 struka mladog luka
  • 3 čena bijelog luka
  • 1 jaje i jedan bjelanjak
  • 100 gr izmrvljenog kozijeg sira
  • 80-100 gr prezle
  • suhi začin, po ukusu
  • mljeveni biber po ukusu
  • origano po ukusu
  • 1 kašika ulja
  • 3-4 kašika ulja, za prženje burgera

Najprije na krupnijoj strani rendeta, izrendati tikvice, dodati suhi začin, promiješati i ostaviti najmanje pola sata da omekšaju i puste višak vode. U međuvremenu, na ulju ispržiti sjeckani mladi i bijeli luk i ostaviti da se ohladi. U dublji sud staviti tikvice koje su predhodno dobro ocijeđene od viška vode, te dodati sve ostale sastojke. Kod dodavanja prezli paziti, jer količina dodanih prezli zavisi od toga koliko su tikvice ocijeđene. Manja količina prezle će uticati na to, da se dobije mekana smjesa te će burgeri izgubiti svoj oblik tokom prženja, a višak prezli će stvoriti pjeskovitu smjesu, koja se neće moći oblikovati u lijepe burgere. Na tavi sa neljepljivim dnom, staviti 2 kašike ulja i zagrijati. Rukama oblikovati burgere debljine prsta i pržiti ih na umjerenoj temperaturi, dok ne porumene. Nema potrebe da se odlažu na papirnatim ubrusima, jer ne upijaju previše masnoće tokom prženja.

Mogu se jesti tople, mlake ili hladne. Bez problema mogu prenoćiti u frižideru, umotani u prozirnu streč foliju.

Ja ih volim kombinirati uz salatu od naribane mrkve, sjeckanog mladog luka i par kašika grožđica, koju začinim sa malo jabučnog octa i maslinovog ulja.

Advertisements

Напишете коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s