Зимски пинџур/Zimski pindžur

Летоска кога бев во Скопје, мајка ми ми купи неколку килограми благ и лут пипер од локалното гранапче. Секое лето се товарам со зеленчук и овошје купени во Скопје и си ги носам во Мордор. Не знаете, ама во Мордор немаат пиперки. Мислам имаат бабури и уште еден вид на големи дебели меснати пиперки кои се се‘, само не пиперки. Барем не по моите критериуми. И така, секоја година границите си ги поминувам натоварена со се‘ и сешто. 🙂 Од праски, лубеници, пиперки, патлиџани, грав, маслинки. А, бе викам јас, како шверцер сум!

Имав во фрижидер две кесички замрзнати печени пиперки, лути и благи, мислев да ги направам со лук, магдонос и оцет, ама не знам што ми текна синоќа за пинџур. Ама до пукнување. Имав дома две лименки патлиџан пелат и наумив да направам зимски пинџур. Сум го правела и порано, ама мислам дека ни на стариот блог го немав поставено овој рецепт. Ако воопшто може да се декларира како таков. Туку да не дрочам, еве ја постапката 🙂

Потребно

  • 200 гр печени, лупени пиперки (лути, благи, од вас зависи)
  • 2 мали конзерви од 400 гр, патлиџан пелат
  • 3 чешниња лук
  • 50 гр масло
  • сол по вкус

Во принцип, количината на состојките и не е толку битна. Битно е да имате некаков сооднос помеѓу самите состојки. Во овој случај, ставив поголема количина на пелат, бидејќи пиперките беа отров лути. 🙂

2

Печените пиперки излупете ги и исечете ги на помали парчиња. Пелатот од конзервите истурете го во подлабок сад и проверете дали има останати лушпи. Кога се во прашање лушпите, јас како да имам вграден сонор. Гадлива сум на лушпи во манџи, пинџури и слично. Тоа е резултат на „убавините на детската градинка„ 🙂 и лушпи не можам да смислам!!!! 🙂

Значи, ако и вие  го имате истиот проблем со лушпите, отстранете ги, а пелатот здробете го меѓу прстите. Не ви треба нож за ова.

Во подлабок сад ставете масло и оставете го да се загрее, па ставете го ситно секцаниот лук малку да се пропржи, колку да пушти арома. Веднаш додадете го пелатот и со постојано мешање (внимателно, прска!), пржете едно 5 минути, па додадете ги сечканите пиперки. Пржете на умерена јачина (кај мене 2 од вкупно 3 степени јачина на ринглата), со повремено мешање, додека пиндџурот не почне да свети од маслото. Тргнете го на страна, посолете по вкус и оставете го малку да се олади.

И толку де! 🙂

=========================================================

Ovo je zimska varijanta pindžura koji se redovito pravio i još uvijek pravi u našoj kući. Obzirom da u ovom periodu nije nam dostupan sočan, zreo paradajz za pindžur, mala improvizacija ne škodi da bi se dobilo nešto što je najbliže onom pravom, ljetnom prženom pinžuru. 🙂

4

Potrebno:

  • 200 gr pečenih zelenih (tankih) paprika (ljute ili slatke, od vas zavisi)
  • 2 manje konzerve od po 400 gr, paradajz pelata
  • 3 čena bijelog luka
  • 50 ml ulja
  • so, po ukusu

Pečene paprike oguliti od kožice i isjeckati na komade. Paradajz pelat staviti u dublji sud, provjeriti da li ima preostalih ljuski, očistiti ga ako ih ima i izgnječiti ga prstima.

U dublju posudu, staviti ulje da se zagrije, te na ulju ispržiti sitno sjeckani bijeli luk, tek toliko da zamiriše. Odmah dodati pelat i pržiti nekih 5 minuta. Pažljivo, jer u ovoj fazi jako pršće pa da se ne opečete.

Sada dodati paprike i pržiti na umjerenoj vatri (kod mene 2 od ukupino 3 jačine na ringli), dok pindžur ne počne svjetlucati. To znači da je voda isparila i da ulje polako počinje izlaziti na površini. Skloniti pindžur, posoliti po ukusu i ostaviti ga da se malo prohladi.

I toliko! 🙂

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s