Домашна салама/Domaća salama

Од немање веќе идеи што да јадам за доручек, а саламите во ЛЦХФ исхраната не се дозволени заради конзервансите, адитивите и другите отровчиња кои што ги содржат, решив да екпериментирам и да пробам сама да си направам своја салама.

Дома имав една одредена количина на пилешки стек (филе), па решив да го „жртвувам„ во име на погузијанството. Или гурманлукот, ако повеќе го сакате овој термин. 🙂

Потребно

  • 250 гр пилешки стек (филе)
  • 120 гр сува сланина (панчета)
  • Сол по вкус
  • Бибер по вкус

Во сецко или на машина за мелење месо, ситно, ситно измелете го пилешкото месо и сувата сланина. Додадете сол и бибер по вкус. Вака меленото месо, оставете го во фрижидер околу 1 час. Сега земете пластична (стреч) фолија и ставете го месото врз неа. Со раце обликувајте ја саламата и замотајте ја во фолијата. Краевите на фолијата заврзете го во чвор, за да не ви се отвори при термичката обработка. Јас бидејќи, првпат правам салама, не бев сигурна дали мотањето на истата во еден слој фолија ќе биде доволно, па ја замотав уште еднаш.

img_3726

Во тенџере во кое што ја собира саламата, ставете вода и загрејте ја до оној момент пред да зоврие (кога веќе има меурчиња по ѕидовите на тенџерето) и полека спуштете ја саламата внатре. Поклопете со капак и варете на тивок оган (кај мене на 1.5 од вкупно 3), еден час и 20 минути. Можеби времето за варење е предолго, ама не сакав да ризикувам и во средината да ми остане недоварена.

img_3727

Кога саламата ќе се свари, извадете ја од водата и оставете ја на собна температура, додека не се излади. Изладената салама, ставете ја во фрижидер и оставете ја најмалку 2-3 часа, пред да почнете да ја таманите.

3

Забелешка

Од сувата сланина има многу убав вкус, но на некого може да му пречи тоа што е малку сува, заради пилешкиот стек кој е сув/посен сам по себе. Следниот пат ќе пробам со комбинација од пилешки стек и надкопан.

Следниот пат во смесата за салама ќе ставам цели зелени маслинки без семка, да видам како ќе изгледа.

Ќе пробам да направам салама и со свинско месо, чисто да видам дали е возможно да се направи во домашни услови.

===============================================================

Obzirom da u LCHF prehrani, salame i druge konzerve nisu dozvoljene (osim ribe), odlučila sam da pokušam napraviti domaću salamu. U datom momentu, u frižideru sam imala pileći file, pa sam odlučila pokušati, da vidim mogu li ja skemijati nešto od njega ili ne.

Potrebno

  • 250 gr svježeg pilećeg filea
  • 120 gr sušene slanine (pancete)
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu

U multipraktiku ili na mašini za mljevenje mesa, sitno, sitno samljeti piletinu i slaninu. Dodati so i biber po ukusu, dobro promiješati i ostaviti u frižideru oko sat vremena. Uzeti plastičnu (streč) foliju i na nju oblikovati salamu. Salamu dobro zamotati u foliju, a krajeve folije vezati u čvor, kao bombon. Obzirom da je prvi puta pravim, nisam bila sigurna da li je jedan sloj folije dovoljan, pa za svaki slučaj, smotala sam je još jednom.

img_3729

U šerpu u kojoj može stati salama, staviti vodu i ostaviti do se zagrije skoro do vrenja (dok se ne pojave sitni mjehurići po zidovima šerpe). Sada spustiti salamu u vodi i kuhati poklopljenu na umjerenoj vatri (kod mene 1.5 od ukupno 3), jedan sat i 20 minuta. Možda se treba i kraće kuhati, ali nisam htjela rizikovati da mi salama unutra ostane sirova.

Kada je skuhana, izvaditi je iz vode i ostaviti je na sobnoj temperaturi, dok se ne ohladi. Ohlađenu staviti u frižider, gdje mora odležati najmanje 2-3 sata, pa tek onda je konzumirati.

4

Zabilješka

Iz određenih razloga, suhu slaninu možete u potpunosti izostaviti ili je zamijeniti sušenom govedinom.

Zbog samog filea, salama je suvlja, što se nekome neće svidjeti, a slijedeći put ću pokušati da je napravim od pilećeg filea i karabataka.

Slijedeći put ću dodati i cijele zelene, odkoštene masline. Vjerujem da će fino izgledati kada se nareže.

Pokušat ću napraviti i salamu od svinjetine, čisto da vidim da li je moguće da se u domaćim uvjetima ista može napraviti.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s