ЛЦХФ американски палачинки со спанаќ/ LCHF američke palačinke sa špinatom

Во претходниот пост, ви напишав дека купениот спанаќ со кој имав намера да правам нешто сосема трето, доби оскаровска улога, не една, туку две во одличните рецепти за суфле и американски палачинки од спанаќ.

За подготовка на овие палачинки кои се во потполност според принципите на ЛЦХФ исхраната, потребна ви се истите состојки како и во рецептот за суфле од спанаќ и фета сирење, со таа разлика што во овој рецепт, фета сирењето во потполнност се изоставува.

Но, со оглед на тоа, дека сепак се работи за блог за храна, со рецепти, ќе си играм ресавска школа и ќе си препишувам. Од самата себе, секако! 🙂

Потребно:

  • 200 гр пасиран спанаќ (најдобро е да купите замрзнат во облик на топчиња)
  • 20 гр кокосово масло
  • 40 гр мелено ленено семе
  • ¼ лажиче прашак за пециво
  • 1 кафено лажиче псилиум
  • ½ лажиче сол
  • ¼ лажиче лук во прав
  • 3 јајца

За овој рецепт е најдобро да се употреби замрзнат спанаќ, кој што веќе претходно е пасиран. Спанаќот сварете го во 100 мл вода, додека водата не испари колку што е можно повеќе, но внимавајте спанаќот да не ви загори.

Оставете го 10 минути малку да се излади, додека вие ги подготвувате останатите состојки.

Во топлиот спанаќ додадете го псилиумот, лененото семе и кокосовото масло и добро промешајте и повторно оставете го да се подолади. Во сега веќе млакиот спанаќ, додадете ги и останатите состојки: солта, прашакот за пециво, лукот во прав и жолчките. Со миксер убаво измешајте додека смесата убаво не се соедини. Од белките направете шам и со шпатула, малку по малку додавајте во смесата во спанаќ, додека не го потрошите целиот шам.

И тука, она сијамското заедништво со претходниот рецепт, престанува! 🙂

Не палиме рерна, туку рингла од шпорет 🙂 Значи, дното на тавата која што не лепи (тефлонска, гранитна, каква имате), се премачкува со малку масло и со лажица се формираат мали палачинки. Палачинките се печат на умерена јачина на рингла (кај мене 2 од вкупно 3) додека одозгора не се појават меурчиња. Се превртуваат и се допекуваат и од другата страна.

4

Ете, два рецепта со идентични состојки (не ја рачунаме фетата овде), но со две техники на термичка обработка даваат два текстурно различни, но совршени  рецепти. Затоа го обожавам готвењето и магијата која се создава при тој процес. 🙂

1

На здравје! 🙂

===============================================================

Potrebno

  • 200 gr pasiranog špinata (najbolje kupiti onaj zamrynuti špinat u malim kuglicama)
  • 20 gr kokosovog ulja
  • 40 gr mljevenog lana
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 1 kafena kašičica psilliym-a
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bijelog luka u prahu ili u granulama
  • 3 jaja

u 100 ml vode, skuhajte špinat, da tekućina ispari što je moguće više, ali pazite da vam špinat ne zagori, te ga ostavite 10tak minuta da se malo prohladi. U toplom špinatu dodajte psilliyum, mljeveni lan i kokosovo ulje i dobro promiješajte i ostavite da se smjesa smlači. U sada već, mlaku smjesu, dodajte i ostale sastojke: so, bijeli luk, prašak za pecivo i žumanjke. Miješajte mikserom dok se smjesa na ujednači.

Od bjelanjaka napravite šam kojeg postepeno dodajete smjesi od špinata i sira, pažljivo i polako, kako smjesa ne bi splasnula. Ponavljajte dodavanje bjelanjaka, dok ne potrošite svu količinu.

2

Dno tave sa neljepljivom podlogom premažite sa malo ulja i kašikom formirajte manje američke palačinke. Peći na umjerenoj jačini ringle (kod mene 2 od ukupno 3), dok se odozgo na površini ne pojave mjehurići. Tek tada ih okrenuti na drugu stranu i dopeći.

 

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s