Домашна, здрава Нутела/Domaća, zdrava Nutela

Од неодамна сум на LCHF прехрана и душа ми гори за нешто слатко. 🙂 Акав на Интернет со денови, гледајќи што можам да смандрљам, а да може да се јаде. 🙂 Гледајќи така едно чудо сајтови, цело време ми излегуваше рецепт за Нутела. И скоро секаде идентичен, во смисла на состојките, но не и во соодносот на истите. И земав вчера си смучкав нешто што навистина изгледа како некој сладок чоколаден крем за мачкање на лепче. ОК, со оглед на тоа дека употребив мед и сируп од Агаве, не можеме да речеме дека е строго по принципите на LCHF, меѓутоа ако истите се заменат со Стевија, ете го рецептот според книги и правила. 🙂

img_3448

Потребно:

  • 200 гр печени лешници без кожичка
  • 3 супени лажици темно, горко какао (мене тоа од „Краш„ ми е најубаво)
  • 2 супени лажици мед
  • 2 супени лажици сируп од Агаве
  • прстофат сол
  • 140 гр путер (омекнат на собна температура)
  • околу 60 гр неутрална павлака за готвење

Лешниците се мелат во блендер додека не се претворат во густа паста. Тое е уствари најзезнатата фаза во правењето на намазов. За да добијам нешто најблиску до тоа, ми требаше едно 20 минути мелење, со повремени одмарања на блендерот и стругање на лешниците од ѕидовите на истиот.

Штом лешниците ќе се сомелат во паста, се додаваат сите останати состојки и се бленда до саканата текстура. Кога ќе се избленда кремот е густ, но не и цврст. Дури кога ќе се излади во фрижидер ја добива потребната цврстина.

Од оваа количина ми излезе некаде околу 600 гр крем.

ЗАБЕЛЕШКА!

доколку во текот на блендањето ви се чини дека смесата е премногу груба и ронлива, слободно додадете малку неутрална павлака за готвење.

==================================================================

Potrebno:

  • 200 gr pečenih, oguljenih lješnjaka
  • 3 supene kašike tamnog, gorkog kakaa (meni je najbolji onaj od “Kraš”-a
  • 2 supene kašike meda
  • 2 supene kašike Agave sirupa
  • prstohvat soli
  • 140 gr maslaca (omekšan na sobnoj temperaturi)
  • oko 60 ml vrhnja za kuhanje (nezaslađenog)

img_3442

Lješnjake samljeti u blenderu, dok se ne pretvore u pastu. Ovo je u biti i najduži, najzahtjevnijji i najzeznutiji dio čitavog procesa. Meni je trebalo jedno 20 minuta da mi se lješnjaci pretvore u pastu, uz povremeno odmaranje blendera i struganje lješnjaka sa zidova istog.

Kada se lješnjaci pretvore u pastu, dodati sve ostale sastojke i blendati do željene teksture. Izblendana smjesa je gusta ali ne i čvrsta. Tek onda kada se dobro ohladi u frižideru dobije tu potrebnu čvrstinu.

Od ove količine sam dobila negdje oko 600 gr krema.

NAPOMENA!

ukoliko u toku blendanja vam se učini da je smjesa previše mrvičasta i gusta, slobodno možete da dodate još malo neutralne pavlake.

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s