Крем супа од Хокаидо тиква/Krem supa od Hokkaido bundeve

Од годишните времиња, најмногу ги сакам пролетта и есента. Периоди кога се раѓа и умира животот. 🙂 Сакам кога есента ќе ги обои ридовите со најубавите бои, од бледо жолта, до крваво црвена. Убавина, која тешко кое око може да ја впие во целост. Но, есенската убавина не се огледа само во облеката на дрвјата, туку и во плодовите кои што стасуваат токму во овој период од годината. Една од најсаканите е таа, кралицата на есента. Тиквата. Вистинска комфорт храна во тмурните и дождливи есенски денови. Со својот нежен и деликатен вкус ја гали душата, а со нејзината весела боја, го гали срцето. Емоции на квадрат.

Мерките за овој рецепт се за две лица, а вие слободно мултиплицирајте 🙂

Потребно

  • половина Хокаидо тиква
  • вода
  • млеко
  • незасладена слатка млечна павлака
  • сол
  • кари

Тиквата измијте ја под млаз вода и со лажица извадете ги семките. Исечете ја на помали делови и излупете ја. Излупената тиква исечкајте ја на средно големи коцки и ставете ја во тенџере. Сега додадете околу 100 мл млеко и вода онолку колку што е потребно тиквата да биде потопена во водата и млекото. Ставете малку сол и варете на тивко 30тина минути. Проверете дали е тиквата варена; треба да биде мека, но никако кашеста.

Кога ќе се свари тиквата, оставете ја едно десетина минути, малку да се олади па со решеткаста лажица префрлете ја во блендер. Сега додадете мала количина на мешавината од млеко и вода во која се варела тиквата. Во блендерот ведаш додадете и малку кари и околу 100 мл слатка млечна павлака (онаа од која што се прави шлаг. Јас користам исклучиво Vrhnje za šlag Dukat). Миксајте кратко и проверете ја густината на, сега веќе крем супата. Ако е многу густа, додадете уште малку од мешавината од вода и млеко во која се варела тиквата. Повторно кратко миксајте, но мошне внимателно, за да не направите шлаг од тиква! 🙂 Евентуално додадете сол по вкус и малку кари и супата е готова. Не претерувајте со карито, за да не ви доминира во супата.

Кога ја сервирате, можете одозгора да ставите неколку печени и излупени семки од тиква, кубети или малку млечна павлака, како што додадов јас.

3

Порано, оваа крем супа ја правев со неутрална павлака за готвење, меѓутоа павлаката за шлаг и дава една тотално друга димензија на оваа супа. И‘ го зголемува волуменот и создава прекрасен кадифен вкус. Непцата ќе ви паднат во нирвана! 🙂

========================================================

Krem supa od Hokkaido bundeve

Količina je za dvije osobe, ali vi slobodno multiplicirajte 🙂

Potrebno

  • pola Hokkaido bundeve
  • voda
  • mlijeko
  • vrhnje za šlag (Dukat)
  • so
  • curry

Oprati bundevu pod mlazom vode i očistiti unutrašnji dio sa sjemenkama. Isjeći je na komade i oguliti. Oguljenu bundevu isjeckati na srednje velike kocke i staviti je kuhati u oko 100 ml mlijeka i vode, onoliko koliko je potrebno da prekrije bundevu. Kuhati na tihoj vatri nekih 30 minuta i provjeriti da li je kuhana. Treba biti mekana, a kocka kompaktna.

Skloniti šerpu sa strane i ostaviti je 10 minuta da se bundeva malo ohladi. Nakon toga, rešetkastom kašikom prebaciti bundevu u blender, dodati oko 100 ml vrhnja za šlag, malo soli, malo curry-ja i mješavinu vode i mlijeka u kojoj se kuhala bundeva. Miksati kratko, a zatim provjeriti gustinu, sada već, krem supe. Ukoliko je pregusta, ponovo dodati malo mješavine vode i mlijeka u kojoj se kuhala bundeva i opet kratko miksati. Kod miksanja treba biti pažljiv, zato što se krem supa lako može pretvoriti u šlag sa bundevom, zbog samog vrhnja. Na kraju prekontrolisati slanoću i eventualno dodati još soli, po ukusu. Kod dodavanja curry-ja, pazite na količinu, da vam ne bi dominirao u supi.

Prilikom serviranja, odozgo dodati par pečenih, oguljenih sjemenki bundeve ili nekoliko kockica prepečenog hljeba ili dodati malo vrhnja, kao što sam uradila ja.

4

Prije sam ovu supu pravila sa klasičnim vrhnjem za kuhanje, međutim vrhnje za šlag daje jednu totalno drugačiju dimenziju. Povećava volumen supe i kreira jedan divan baršunast okus u ustima.

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s