Мафини од карфиол и пилешки гради/Muffins od karfiola i piletine

Животните, поточно здравствените прилики ме натераа да почнам малку повеќе да експериментирам во кујна, создавајќи јадења со мала количина на јаглени хидрати. Еден од тие експерименти се и овие мафини од карфиол и пилешки гради.

Нивната подготовка е мошне брза и едноставна, а истите претставуваат вистинско мало гастро доживување. 🙂

Потребно:

  • 400 гр замрзнат карфиол
  • 300 гр пилешки гради без кожа
  • 2 средно големи јајца
  • 1 лажица маслиново масло
  • зачини по вкус (сол, бибер, влашец, лук во прав..)

Пред подготовката, замрзнатиот карфиол оставете го да се одмрзне, а потоа исечкајте го на поситни парченца. Во тава ставете маслиново масло и пржете го карфиолот, додека не му испари водата. Сега додатете ги пилешките гради исечкани на ситни коцки и повторно пржете додека не испари и водата од месото и содржината во тавата не почне да свети и да се лепи за дното. Оставете да се излади и во изладените карфиол и пилешко, додадете ги изматените јајца и зачините. Јас од зачини користам: сол, бибер, лук влашец и лук во прав, а вие можете да ги зачините со зачини по ваша желба.

Во калап за мафини, ставете хартиени корпички и во секоја корпичка капнете малку масло и со четкичка размачкајте го по корпичката. Потоа во секоја хартиена корпичка ставете по, отприлика 2 преполни супени лажици од смесата.

Печете ги во претходно загреана рерна на 200 Ц, додека не поруменат. Вкусни се и топли и ладни.

4

Од оваа смеса, ми излегоа 9 мафини. Може да се чуваат во фрижидер, неколку дена, во добро затворен сад.

===============================================================

Muffins od karfiola i piletine

2

Potrebno:

  • 400 gr smrznutog karfiola
  • 300 gr svježih pilećih prsa bez kože
  • 2 jaja M veličine
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • začini po ukusu (so, biber, vlasac, bijeli luk u prahu…)

Smrznuti karfiol ostaviti da se odledi, pa ga onda isjeckati na sitnije komadiće. U tavi, na zagrijanom ulju pržiti karfiol dok mu voda ne ispari. Sada dodati piletinu isječenu na sitne kockice i nastaviti pržiti dok i voda iz mesa ne ispari i dok se smjesa ne počne lijepiti za dno tave. Skloniti tavu sa ringle i pustiti da se ohladi. U ohlađenu smjesu, umiješati umućena jaja i dodati začine.

U kalup za muffins, staviti papirnate korpice i svaku korpicu premazati uljem uz pomoć četkice. Svaku korpicu puniti sa dvije vrhom pune, supene kašike smjese i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C, dok ne porumene.

5

Od ove smjese mi je izašlo 9 muffina. Fini su i topli i kada se ohlade. U frižideru mogu stajati par dana u dobro zatvorenoj posudi.

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s