Млинци со пилешко/Mlinci sa piletinom

mlinci 6

Кога се преселив овде во една од бившите Ју, во секој маркет и гранап ги гледав овие печени кори. Тука ги викаат печени јуфки, а во Хрватска ќе ги сретнете под името млинци. Не знам како се викаат во нашето, македонско поднебје. Малку истражував, најдов дека во Бугарија доста ги користат и ги нарекуваат препечени кори ама не најдов соодветно име и опис за овој вид на тестенина/кори на македонски јазик.

 Се работи за тенко сукани кори кои се потпекуваат на плотна на шпорет, најчесто на шпорет на дрва.

mlinci 7

И долго време ги гледав без идеја како и што се прави со нив, се‘ додека не пронајдов еден интернационален сајт на кој во најголем дел членуваат луѓе од некогашната ни држава. Е, тука видов како се подготвуваат. На почетокот не знаев да ги погодам или беа премногу суви или премногу гњецави. Бидејќи често ги имавме на домашното мени, со време се изверзирав и мислам дека според нашето гастро мерило, сега се токму  такви какви што треба да бидат. 🙂

mlinci 5

Потребно

  • 400 гр млинци/печени кори
  • 500 гр пилешки гради
  • 500 гр неутрална павлака за готвење со 20% мм
  • сув зачин
  • сол и бибер по вкус
  • масло за јадење
  • вода

Пилешките гради се сечат на потенки шницли и се зачинуваат со сув зачин. Се пржат на врело масло додека не поруменат и се тргаат на страна. Во маслото каде што се пржеле пилешките шницли, се додава 350 мл неутрална павлака, бибер, 50 мл вода, сол и малку сув зачин. Во длабок и поширок сад се става топла вода, не млака, не врела, туку топла и се додава една супена лажица сув зачин. Корите се кршат со раце и една по една се потопуваат во водата. Се топат кратко време, десетина секунди и се вадат со решеткаста лажица.

mlinci i piletina

Во подмачкано тавче (најдобро во огноотпорен стаклен или керамички сад) се става еден слој од топените кори, па се прелева со мешавината од неутралната павлака. Ова се повторува уште два пати. Сега врз корите се реди еден слој од пилешките шницли. Потоа пак се повторува постапката со редењето на топените кори во 3 слоја меѓу кои се става мешавината од неутралната павлака. Се става уште еден слој од пилешки шницли и се прекрива со остатокот од топените кори. Во преостанатата мешавина од неутрална павлака, се додаваат преостанатите 150 гр, се промешува и се прелева преку горниот слој. Се пече во претходно загреана рерна на 220 Ц, додека не порумени. Се остава малку да се излади за да може полесно да се исече и се ужива 🙂

IMG_0595

Совет плус!

Бидејќи огноотпорните садови се осетливи на температурни разлики, јас огноотпорниот сад прво го ставам во помал плех, па дури потоа оди во загреана рерна.

=======================================================

Mlinci sa piletinom

Potrebno

  • 400 gr mlinaca
  • 500 gr pilećih prsa bez kože i kosti
  • 500 gr vrhnja za kuhanje
  • suhi začin (tipa Vegeta)
  • so i biber po ukusu
  • ulje
  • voda

Pileća prsa izrezati na tanje šnicle i natrljati ih suhim začinom. Pržiti na vrelom ulju dok ne porumene i kada budu gotove, skloniti ih sa strane. Na ulju u kojem su se pržile šnicle, dodati 350 ml vrhnja za kuhanje, biber, 50 ml vode, soli i malo suhog začina.

U dublji i malo veći sud, staviti toplu vodu i 1 kašiku suhog začina. Mlince lomiti rukama na veće komade i jedan po jedan potapati ih u vodi. Potapati kratko, jedno desetak sekundi i vaditi rešetkastom kašikom.

U podmazanu posudu, najbolje vatrostalnu ili keramičku, ređati sloj natopljenih mlinaca, pa preliti mješavinom vrhnja za kuhanje. Postupak ponoviti još 2 puta, da se dobiju 3 sloja mlinaca i vrhnja za kuhanje. Sada preko mlinaca staviti pržene pileće šnicle, a zatim ponoviti postupak sa slaganjem mlinaca: mlinci, vrhnje za kuhanje x 3.

U mješavini vrhnja za kuhanje koja je preostala, dodati još onih 150 ml vrhnja za kuhanje koje smo odvojili na početku, dobro promiješati i izliti preko gornjeg sloja mlinaca.

Mlince peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220 C, dok gornji sloj ne porumeni. Ostaviti da se malo prohladi i uživati. 🙂

 

Advertisements

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промени )

Connecting to %s